Świadome odżywianie jest jednym z najgorętszych trendów ostatnich lat. Szczególnie teraz, gdy tak ważne jest wzmacnianie naturalnej odporności, częściej sięgamy po produkty zawierające dużą ilość witamin i składników mineralnych. Nic zatem w tym dziwnego, że nasi Klienci również poszukują naturalnych i nieprzetworzonych produktów. Chcesz oferować konsumentom produkty spożywcze wysokiej jakości? Dowiedz się czym jest technologia HPP i jakie są jej zalety!
Czym jest system HPP?
System HPP (Pressure Processing) to innowacyjna metoda wysokociśnieniowego utrwalania żywności. Nazywana jest również pasteryzacją na zimno lub Przetwarzaniem Wysokociśnieniowym. Metoda HPP pozwala na utrwalenie żywności bez użycia soli czy innych substancji konserwujących. Produkty, które chcemy poddać Przetwarzaniu Wysokociśnieniowemu należy umieścić w specjalnym, elastycznym i jednocześnie wodoodpornym opakowaniu. Następnie produkty umieszcza się w specjalnej komorze, która wypełniana jest wodą, gdzie poddawane są bardzo wysokiemu ciśnieniu hydrostatycznemu. Po takiej obróbce trwałość żywności zostaje utrwalona, a właściwości produktu zachowane.
Jakie są zalety systemu HPP?
Dlaczego warto zdecydować się na stosowanie systemu HPP w produkcji żywności? Ta metoda pasteryzacji na zimno pozwala utrzymać wysoką jakość produktu, jednocześnie nie zmieniając jego właściwości. Żywność poddana Przetwarzaniu Wysokociśnieniowemu zachowuje swój smak, zapach, kolor i postać. Co najważniejsze podczas pasteryzowania na zimno zostają zachowane także wszystkie wartości odżywcze, witaminy i minerały. To wpływa pozytywnie na opinie o marce, satysfakcję klientów, a także pozwala zredukować liczbę zwrotów.
Warto wspomnieć, że wysokociśnieniowe utrwalanie żywności pozwala na wyeliminowanie patogenów, m.in. Listerii, Salmonelli, Norovirus i innych. Produkty spożywcze zachowują jednakowo wysoką jakość i świeżość przez cały czas przydatności do spożycia.
Zastosowanie systemu HPP w przemyśle spożywczym
Żeby spełnić oczekiwania Klientów, nieustannie poszukujemy innowacyjnych rozwiązań, które mogą ulepszyć ofertę. System HPP umożliwia utrwalenie właściwości produktów, które dotychczas sprawiały duże trudności – np. owoców morza. Przetwarzanie Wysokociśnieniowe znajduje swoje zastosowanie również w utrwalaniu mięsa, soków, warzyw, a także karmy dla zwierząt.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Industry 2.0.