Firma

Pasteryzowanie na zimno, czyli technologie HPP

• Zakładki: 16


Sposób odżywiania się społeczeństwa uległ w ostatnich latach znacznym zmianom. Konsumenci są coraz bardziej świadomi, ale i jednocześnie coraz bardziej wymagający. Zwracają uwagę na to, co jedzą i dbają o to, by produkty były zdrowe i dobrze wpływały na ich zdrowie.

Dbałość o zdrowie i wzrost świadomości wśród konsumentów jest bardzo pozytywnym zjawiskiem. Jest to doskonały krok do zmniejszenia światowego problemu związanego z nadwagą wśród osób dorosłych i dzieci. Jednocześnie jest to wyzwanie dla producentów żywności. Wymagania Klientów są coraz wyższe, pragną produktów pełnowartościowych, będących źródłem witamin i minerałów. Ważne jest zatem, by metoda utrwalania żywności nie zmieniała właściwości produktów. Dlatego też doskonałym rozwiązaniem jest technologia HPP. Jakie są jeszcze inne zalety tej metody?

Na czym polega technologia HPP?

Technologia HPP to wysokociśnieniowe utrwalanie żywności. Jest to proces pasteryzacji na zimno. Podczas tego procesu produkty znajdują się  w opakowaniach końcowych. Produkty zostają wprowadzone do specjalnego zbiornika i poddawane są bardzo wysokiemu ciśnieniu izostarycznemu, które przenoszone jest przez wodę.

W czasie tego procesu utrzymywane jest ciśnienie 300 – 600 MPa i temperatura od 4 do 10oC. W czasie wysokociśnieniowego utrwalania żywności bakterie, wirusy, pasożyty i pleśnie, które mogą być obecne w produkcie. Produkty spożywcze nie zostają poddane obróbce termicznej, więc zachowują w pełni swoje właściwości. Jednocześnie zachowują swoją trwałość i świeżość przez bardzo długi czas.

Zalety technologii HPP

Wysokociśnieniowe utrwalanie żywności ma wiele zalet. Przede wszystkim podczas tego procesu nie zmieniają się właściwości produktów. Zachowane są wszystkie witaminy, mikro i makroelementy. Technologia HPP nie ma też wpływu na smak i zapach produktów. Dlatego też doskonale metoda ta nadaje się do utrwalania warzyw, owoców morza, mięsa, soków, nabiału, a także produktów dla dzieci.

Ogromną zaletą technologii HPP jest to, że utrwalenie następuje bez konieczności dodania konserwantów. Zaraz po pasteryzacji na zimno produkty są gotowe do eksportu i mogą zostać przetransportowane. Wykorzystując technologie HPP, możemy zaoferować konsumentowi produkt bez konserwantów, w pełni naturalne. Lepiej utrwalone produkty, bez zmiany smaku i właściwości zapewniają większe zadowolenie klientów i zmniejszenie liczby zwrotów.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Industry 2.0.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
3 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.