Wzorowy porządek i utrzymanie higienicznej czystości na najwyższym poziomie to jedno z najważniejszych i najtrudniejszych zadań restauratorów. Od tego bowiem zależy bezpieczeństwo gości lokalu, a co za tym idzie utrzymanie zgód na prowadzenie działalności gastronomicznej. O czym muszą pamiętać właściciele lokali gastronomicznych, dbając o higieniczną czystość w restauracji?
Zasady zachowania czystości w restauracji
Prowadząc lokal gastronomiczny, zobowiązani jesteśmy do przestrzegania przepisów HAACP i wszystkich norm sanitarnych. Wydzielenie stref dla nabiału czy mięsa, korzystanie z blatów ze stali nierdzewnej, stosowanie profesjonalnej chemii dla gastronomii, a także odpowiedni strój dla personelu to główne czynniki, które pozwalają zachować czystość w restauracji. Coraz więcej restauratorów korzysta z rozwiązań, dzięki którym utrzymanie sterylnych warunków jest znacznie łatwiejsze.
Maty antybakteryjne – sposób na zachowanie czystości w restauracji
Jednorazowe maty antybakteryjne pokryte środkami biobójczymi oraz warstwą klejącą redukują ilość mikroorganizmów, które przynoszone są na podeszwie obuwia. Położone na podłodze w kuchni czy chłodni, skutecznie przyciągają burd z podeszw butów i kół wózków transportowych oraz kurz, dodatkowo oczyszczając powietrze z drobnoustrojów, np. z roztoczy. Maty dezynfekcyjne warto stosować przez cały rok, bez względu na zagrożenie koronawirusem. Zapotrzebowanie na maty dekontaminacyjne do swojej restauracji możemy skonsultować z przedstawicielem firmy AXIMO – specjaliści udzielą szczegółowych odpowiedzi na pytania o parametry użytkowe mat.
Artykuł powstał we współpracy z firmą AXIMO.
Foto: aximo.pl