Pizzeria – pomysł na biznes

Krótka historia pizzy

Pizza to niewątpliwie jedna z najbardziej znanych potraw, a obok makaronu najpopularniejsza przedstawicielka lubianej na całym świecie kuchni włoskiej. Nic w tym dziwnego – pieczony drożdżowy placek polany pachnącym sosem, uzupełniony o przeróżne dodatki i wszechobecny, ciągnący się ser, to gotowa recepta na kulinarny sukces. Jak każda słynna potrawa, pizza ma swoją interesującą historię.

Pierwsza pizzeria na świecie

food-1281531_1920Pizza w formie, którą znamy dziś, wywodzi się od focaccii. To niewielkie, płaskie placki, których historia sięga starożytności. Początkowo przygotowywano je z ciasta makaronowego, a następnie z drożdżowego, piekąc focaccię na rozżarzonych kamieniach. Polewano je oliwą z oliwek i przyprawiano ziołami, przygotowując w wielu formach i z różnymi dodatkami, takimi jak oliwki czy orzechy. Dziś zamawiając w restauracji focaccię najprawdopodobniej otrzymamy pieczywo, które od pizzy odróżnia brak sosu pomidorowego i sera. Sama nazwa „pizza” pochodzi najprawdopodobniej od łacińskiego słowa picea – Rzymianie określali tym mianem właściwie każdy wypiekany w piecu lub smażony rodzaj chleba. Pizza w takiej postaci, pod jaką znamy ją teraz, wywodzi się z XVIII-wiecznego Królestwa Neapolu. Do dziś przy ulicy Port’Alba 18 możemy odwiedzić w Neapolu Antica Pizzeria Port’Alba – pierwszą na świecie, najstarszą i działającą od 1830 roku pizzerię (która jej wytwarzaniem zajmowała się właściwie już od roku 1738). W menu znajdowały się wtedy między innymi podawana z bazylią, serem i pieprzem „Mastunicola” oraz „Cecinielli”, przygotowywana z kawałkami świeżej ryby.

Królowa Margherita

Prawdziwy wybuch popularności potrawa ta zawdzięcza wizycie w Neapolu królowej Małgorzaty Sabaudzkiej (Margherita di Savoia). W 1889 roku włoska królowa, słysząc wcześniej o słynnej pizzy, bardzo chciała sama jej spróbować. O wykonanie potrawy poproszony został lokalny neapolitański piekarz Raffael Esposito. Razem z małżonką przygotował z tej okazji trzy pizze. Na pierwszej, najbardziej tradycyjnej, znalazły się ser i bazylia. Drugą para piekarzy przyrządziła z czosnkiem, oliwą i pomidorami. Ale najważniejsza była ta trzecia, przygotowana by uczcić powstałe właśnie państwo włoskie. Znalazły się na niej odpowiadające kolorom włoskiej flagi pomidory, bazylia i mozzarella. Królowa była pod wielkim wrażeniem tej ostatniej, dlatego od tego momentu najbardziej znany rodzaj pizzy nazywany jest na cześć imienia królowej margheritą.

Od tego czasu popularność pizzy nie osłabła. Jeśli chcecie napisać kolejne rozdziały historii tej słynnej potrawy, możecie otworzyć własną pizzerię. Naturalnie podstawą wyposażenia powinien być dobry piec. Z bogatą ofertą tych dostępnych na polskim rynku możecie zapoznać się m.in. tutaj: http://www.akcesoriasklepowe.pl

Może Ci się również spodoba

4 komentarze

  1. Karl napisał(a):

    Nie mógłbym prowadzić własnej pizzeri, bo ważyłbym tonę, tak uwielbiam pizzę:D:D

    • Daga napisał(a):

      No właśnie ja myślałam o otwarciu własnej gastronomii ale boję się, że będę tam ciągle jadła i strasznie utyję 🙂 Wiadomo, że jedzenie u siebie jest zawsze najsmaczniejsze 🙂


      http://narozdrozu.pl/

  2. Zofia napisał(a):

    Pizza chyba jest ulubionym daniem wszystkich Polaków 🙂 Nie znam nikogo, kto by nie lubił pizzy. Dlatego myślę, że otwarcie swojej pizzerii zawsze będzie dobrym pomysłem.

  3. Sandra napisał(a):

    A czy nie jest za dużo wszędzie tej pizzy? Pizzę można spotkać na każdym kroku. Ja powoli uważam, że to trochę przesada…


    http://dream-med.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *